неділя, 8 березня 2015 р.

Україна - це Шевченко

  Для багатьох українців Кобзар – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожнений із Україною, і разом з її буттям продовжується його буття, вбираючи в себе нові дні, новий досвід народу, відзиваючись на нові болі й думи .
   Ще не так давно Шевченкові слова «в своїй хаті своя правда, і сила, і воля» ми розуміли як заклик до боротьби за незалежність . Та коли її здобули, з'ясувалось, що вони не тільки не втратили актуальності, а, навпаки, набули ще складнішого змісту . Здавалось би, що державу ми отримали, але в ній зовсім не панує  та правда…
 Ми є народом, більша частина якого живе поза національною культурою – для цієї частини не існує ні своєї мови, ні пісні, ні книжки. Суть такої ідеології полягає в позбавленні українців їх національної ідентичності. Влада мовчить. Чи не розуміє, чи робить вигляд, що не розуміє?!
    У цих умовах Шевченкові слова лише підтверджують нам, шо народ має право жити за своїми справедливими законами, які формуються в процесі державного становлення. Кобзар їх адресує всій українській нації, усім поколінням, малює жахливу картину можливої катастрофи, застерігає від неї .
    Саме тому Шевченкові твори незбагненно дивовижні. Вони дають нові одкровення після кожного прочитання. Слово вічне, слово невмируще своєю правдою – це і є «Кобзар» .
                                               …  Все йде, все минає – і краю немає ,
                                                    Куди ж воно ділось, відкіля взялось?
    Усе життя Тарас Шевченко шукав свій шлях до істини, прагнув дати відповіді на ці запитання буття . З дитинства знав, що у світі панує зло.Намагався збагнути  причину. Глибоко віруючи, поет ставить це питання собі, людям, але насамперед – Богові . Майже весь «Кобзар» - це бесіда зі Всевишнім. Не одну дорогу роздумів довелося пройти.Та все-таки Шевченко знайшов ті «три стовпи»(їх намагався побачити ще малим хлопцем), на котрих тримається світ. Це – Бог, людина, нація . Ось де криється істина .
    Він свято вірить у Христові заповіді, якими прагнув обєднати всі народи у єдину спільноту на оборону добра. У діалогах із Всевишнім Шевченко виборював Україну, бо усвідомлював, що Божим провидінням йому даровано пророче слово, яке буде пекти огнем невидимим замерзлі душі .
     Дослухаймося Кобзаревих слів і задумаймося, чому його душа приречена бути зі своїм народом у горі й стражданнях, у переживаннях і боротьбі доти, доки Господь не змилостивиться  над нашою державою, а йому пошле « те слово, Божеє кадило, кадило істини», яке подасть «душі убогій силу,
                        Щоб огненно заговорила ,
                        Щоб слово пламенем взялось ,
                        Щоб людям серце розтопило ,
                        І на Украйні понеслось ,
                        І на Україні святилось
                        Те слово…
І досі блукає душа Кобзаря над Батьківщиною. І тільки від нас, від нашої відповідальності, від уміння і бажання укупі жити в добрі та злагоді, від поривання нашого " з братом добрим добро певне познать , не ділити…", від любові до рідної мови, національної культури,  гордості за свій народ і віри в Творця,  віри в щасливий день залежить, чи полинула душа поета молитися до самого Бога. Молитися там, у небесах, за Україну .
    А Шевченко завжди буде силою, що змушуватиме рости. З його словами ми нездоланні. Вони допоможуть нам осягнути і виконати  невмирущий заповіт .

8 коментарів:

  1. Іванко, погоджуюсь з думкою, що Шевченко - невичерпний і нескінченний, актуальний, сучасний. Дуже сильна стаття. Дякую!!! Так, у цей складний час неоціненним скарбом для нас, УКРАЇНЦІВ, має стати «Кобзар» Шевченка – «новий і праведний закон». Він залишив нам у спадщину відповіді на всі питання сьогодення, але ми не завжди вміємо і не хочемо його слухати. І найкращим пам'ятником Пророку буде, безсумнівно, благоденствіє його багатостраждального народу. А для здійснення цього кожен із нас повинен мати у своєму серці хоч краплину великої, жертовної Шевченкової любові до людини і до матері-України, відгукнутися на віщий голос Пророка, який і сьогодні не перестає благати, молити своїх земляків звернути нарешті свій погляд на рідну Україну.
    Нам дуже важко зараз, але Ми вистоїмо, тому що в нас є свій пророк – Тарас Шевченко . У нас є Герої Крут . У нас є Бандера та Шухевич, У нас є Січові Стрільці і є Герої УПА . У нас є … Небесна Сотня, Герої АТО...А їх могло б не бути без Шевченка. У нас є мільйони тих , хто поклав своє життя на олтар свободи, у нас є мільйони тих, хто готовий загинути за ідею, за Україну. Наш славний земляк Зіновій Красівський казав у своїй поезії: «Затямте! Ідея живе лиш тоді, як прагне людина за неї померти!» Тому ми переможемо!!!
    Тож у ці березневі дні вклонімося Великому Кобзареві і задумаймося, чи достойні ми його. Послухаймо і почуймо його заповіт, збудуймо «сім’ю вольну, нову».Закінчити хочу своїм віршем:
    КОБЗАРЕВІ

    Дзвенять струмочки кришталеві,
    Сміється сонце з-поза хмар…
    Колись у дні ці березневі
    Родився геній наш - Кобзар…

    Родився він в лиху годину,
    У час,коли упала Січ
    Й блакитне небо України
    Заволокла похмура ніч.

    Мовчать сплюндровані могили,
    Минуле спить у бур’яні,
    А Муза, опустивши крила,
    Дрімає в тихім напівсні.

    Бо неньки діти юродиві
    Чолом ударили на схід ,
    Чужий споживши плід червивий,
    Забули свій козацький рід.

    Здавалося, те «врем’я люте»
    Навік затьмарить нашу путь,
    І славу предків призабуту
    Вітри історії зметуть.

    Але з убогої хатини
    Пішов Тарас в широкий світ
    За Правду битись, за Вкраїну,
    За думки вільної політ.

    Переоравши вбогі ниви
    Й підступне плетиво доріг,
    Він словом грізним і правдивим
    Засіяв рідний переліг.

    І проспівали давню славу
    Кобзарські струни в унісон -
    Горить Босфор, тремтить Варшава,
    І захитався царський трон.

    Козацтво мчить, немов лавина,
    По степу рідному без меж -
    І воскресає Україна
    На тлі мальованих пожеж.

    А срібні струни не змовкають -
    Від рабства будять темний люд,
    Немилосердно викривають
    Тиранів, зрадників,приблуд.

    Читає «Сон» сам цар Микола,
    Aж серце б’ється невпопад…
    І за правдиву цю «крамолу»
    Везуть поета в стольний град.

    Похмурі мури каземату
    Заводять траурний хорал.
    А згодом присуд: у солдати
    В забутий Богом Кос-Арал.

    Відмуштрував він десять років
    В німій пустельній чужині.
    Утратив сон, утратив спокій,
    Терзали сумніви сумні.

    Але не став він на коліна,
    Розхитував неправди трон;
    Лишив «Кобзар» нам свій у віно –
    «Новий і праведний закон».

    Умер поет до болю рано
    Без п’єдесталів й нагород,
    Та в своїх думах полум’яних
    Він возвеличив свій народ.

    І ми у дні ці березневі,
    Вкраїнці різних поколінь,
    Воздаймо славу Кобзареві
    На віки вічнії… Амінь!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. п.Ігорю, звертаюсь до вас із нескромним питанням, чи можна друкувати ваші поезії в блозі "Поетичний дивосвіт"? Вони мені дуже подобаються. Звичайно авторство буде вказане.

      Видалити
    2. Дякую, п.Наталю, за високу оцінку моєї "творчості". Свої вірші я переважно читаю найближчим друзям,передусім тим, хто любить поезію.Радий, що й Вам подобається те, що викладаю на блог Іванки, яка зачарувала мене і дописами, і коментарями, і..., і..., і...!!! Чи можна друкувати мої вірші? У Вашому "ПОЕТИЧНОМУ ДИВОСВІТІ" Ліна Костенко, Леся Українка, Микола Луків. Шарль Бодлер....І тут раптом між ПОЕТАМИ - аматор. Але щоб не відмовляти Вам, то один-два вірші,які найбільше припали до душі, можете надрукувати. ДЯКУЮ

      Видалити
    3. Іванка зачарувала не лише вас, я теж вражена цією ерудованою творчою особистістю ( інакше так часто я б сюди не заходила). Кожен її допис викликає шквал емоцій, кожен рярок залишає слід у серці... Дякую, що дозволили надрукувати пару віршів, як на мене вони аж ніяк не аматорські... Хотіла б бути для вас "найближчим другом, який любить поезію" (ваша цитата), щоб почути інші поезії...)))

      Видалити
    4. Дивуюсь, п. Ігорю, наскільки Ви багатогранна особистість та великий художник СЛОВА ! Бо воно, те слово, то ніжно-мрійливе, мелодійно-ліричне, то грізне, тверде, непохитне, що здатне пробудити приспані надії та сподівання українців і повернути їм правду. У ньому закладена якась незборима сила !
      Що далі, загадковий та неперевершений МАЙСТРЕ поетичного слова?! Я та мої читачі в очікуванні дива...

      Видалити
  2. Мені здається, Іванно, що ви переросли себе і свій блог. У вас такі вражаючі дописи (чесно), що вам уже на часі друкувати книги і то широким тиражем. Ви вмієте достукатись до людських сердець, ваш стиль захоплює, дописи читаються на одному диханні... Ви МОЛОДЕЦЬ!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Погоджусь з Вашими думками, п.Наталю, на всі 200% !!! Іванка - талановита, ерудована,лірична,романтична ......................................

      Видалити
    2. Величезне спасибі, Наталю, що ставите мені таку високу оцінку за мої "діяння". Правда, не знаю, чи можна їх назвати аж такими вражаючими(але те, що всі слова народжуються на дні мого серця та глибоко в душі, - у цьому немає сумніву). А тепер щодо видавництва. Якщо у мене раптом з'явиться книжка, то саме Ви неодмінно надрукуєте її на сторінках свого "Поетичного дивосвіту", а п. Ігор буде моїм рецензентом та критиком. То вже точно буде ДИВОСВІТ???!!! (це я так іронізую).

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...