суботу, 27 червня 2015 р.

Єднає Україна...

28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла  першу Конституцію незалежної Української держави.
Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту - про державні символи в Україні, про  єдину державну українську мову.
Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це було найважливішим кроком у забезпеченні прав і  свобод людини, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Відзначаючи це свято, ми повинні пам’ятати, що витоки нашого історичного конституційного мислення ведуть від видатних  державотворців -  Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Михайла Грушевського. Не забуваймо й про гетьмана Пилипа Орлика, котрий ще у 1710 році створив прообраз першої української Конституції – «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького».
На жаль, нині окремі норми і положення чинної української Конституції все ще залишаються здебільшого декларативними і нереалізованими. Та всі ми прагнемо, щоб наші права і свободи стали реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє. Коли кожен відчує, що його життя, здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека справді є  найвищою цінністю, тоді ми зможемо з гордістю заявити, що Україна стала повноцінною європейською державою з ефективно діючою Конституцією. Проте не слід забувати, що конституційні норми, якими б передовими і демократичними вони не були, самі по собі не змінять життя на краще. Тому всім нам потрібно відчувати особисту відповідальність за все, що робиться у державі, самовіддано працювати заради розвитку та зміцнення України, яка є нашою спільною домівкою.
Тож хай злагода, мир та добро перебувають повсякчас у Ваших домівках, усюди панує світлий настрій, а у душі  міцніє почуття гордості за нашу  Україну! Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...