понеділок, 23 лютого 2015 р.

Вибір:ти чи Ви

                      Ніщо не коштує нам так дешево
           і не цінується нами так дорого, як ввічливість.
                                                                    Сервантес
   Оскільки до однієї людини можна сказати і ти, і Ви, то мовець опиняється перед вибором,  який  не завжди легко зробити.
 Отож, у практиці живого спілкування прийнято вдаватися до пошанної множини Ви при звертанні до співрозмовника, якщо він малознайомий, старший за віком, посадою. Цим підкреслюється наша повага.  Ти виражає близькі стосунки між людьми. Воно передає повагу, що виникла на основі дружби, товариськості чи кохання. Через ти спілкуються між собою товариші, колеги, співробітники, друзі, брати і сестри, подружжя. Тут же, як правило, виникає запитання: як повинні звертатися діти до своїх батьків? Мовний етикет узаконив обидві форми звертання — на ти і на Ви. Справа не у формі звертання, а в людських стосунках. До того ж не треба забувати, що звертання дитини до батьків зі словами "мамо" і "тату (батьку)" само собою вже ввічливе. Тому суперечка про те, як краще дітям говорити до батьків: на Ви чи на ти  безпідставна. Потворно звучить інше, зокрема те, що іноді діти називають своїх батьків предками або дозволяють собі звертатися до них на ім’я . Неподобством вважається, що і батьки називають своїх дітей пацанами, шибайголовами.Окремі дослідники вважають, що все ж таки вживання у взаєминах між близькими родичами пошанного Ви містить у собі елемент відчуженості.
   Чи дозволяє мовний етикет переходити з Ви на ти? Так, дозволяє. Наприклад, на роботу в колектив прийшов новий працівник. Він з усіма на Ви, з ним теж. Але з часом він зблизиться з колегами. З тим, з ким у нього складаються особливо дружні стосунки, захочеться перейти на ти. Проте варто мати на увазі, що ініціатива переходу на ти має належати старшому товаришеві (за віком чи посадою), а не молодшому чи підлеглому. У стосунках між жінкою і чоловіком ( юнаком і дівчиною) це право належить тільки жінці (дівчині). До чужих дітей дорослі звертаються на ти до шістнадцяти років. А після одержання паспорта переходимо на Ви. Правда, юнак чи дівчина можуть попросити, щоб старші говорили їм ти, але самі до старших продовжують звертатися через пошанне Ви. Той, хто переходить на ти, показує свою низьку культуру. Грубо звучить, коли конкретну людину називають він(вона). Зовсім безтактно, коли чоловік називає свою дружину моя стара, а дружина чоловіка — мій старий. У мовному етикеті немає дрібниць. Тут усе має значення. Будьмо гідними представниками своєї нації!

2 коментарі:

  1. Звернення на «ти» зближує, стирає кордони у спілкуванні між людьми — зазначають деякі противники звернення на «Ви». Однак межі між людьми завжди були і будуть. Особисто мені дуже складно уявити людину, яка однаково вільно пускає всіх зустрічних у свій будинок. То невже пустити будь-якого і кожного своє життя — простіше?
    Твердих правил, що регулюють перехід з «Ви» на «ти», немає, але практика спілкування виробила певні орієнтири. Так:
    1. Не можна приймати одностороннє рішення про перехід на «ти», особливо стосовно залежного людини (наприклад, підлеглого), оскільки це може бути сприйнято як фамільярність.
    2. Старший може запропонувати молодшому перейти на «ти», однак це жодною мірою не зобов’язує молодшого погодитися на такий перехід, незважаючи на вікову різницю.
    3. Перехід на «ти» з людиною, з якою існує велика різниця у віці та соціальний стан, неприпустимий.
    4. У відносинах між чоловіком і жінкою пропозицію про перехід на «ти» має виходити виключно від жінки. Це правило не так суворо дотримується при ділових відносинах.
    Як би там не було, кожен робить вибір для себе, орієнтується в спілкуванні самостійно, тим більше, що життєві ситуації бувають різноманітними, а на всі питання правила етикету відповідей не дають. І разом з тим слід пам’ятати, що етикет як елемент зовнішньої культури допомагає вирішувати в повсякденних ситуаціях безліч проблем, часто навіть припиняти їх ще до виникнення.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Звісно, навіть у застосуванні цих правил є різні нюанси. Не кожному 20-річному подобається, коли старший звертається до нього на "ти". Особи із загостреним почуттям власної гідності можуть запитати:"А чого це Ви мені тикаєте?" - або ж і собі почати підкреслено "тикати". Щоб уникнути такої ситуації, краще не провокувати її виникнення.
      Як би там не було, все залежить від рівня загальної культури мовця. Так що є над чим задуматись!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...