неділю, 26 липня 2015 р.

Майстер конкордизму

  Про великий талант В. Винниченка Іван Франко образно сказав: «Раптом виринуло щось таке дуже, рішуче, мускулисте, щось таке, що не лізе в кишеню за словом, а сипле його потоками. І відкіля ти такий узявся? — хочеться по кожнім оповіданні запитати у добродія Винниченка». 
  Сьогодні, 26 липня, минає 135 років із дня народження відомого письменника, художника, політичного діяча Володимира Винниченка.
                                                   Чи знаєш ти, що...

   В.Винниченко був яскравим драматургом. Вистави за його творами мали неабиякий успіх у театрах Берліна, Праги, Москви. П'єси «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Брехня» та інші  збирають і нині чимало глядачів.
   Одним із найулюбленіших серед читачів творів письменника є фантастичний роман-утопія «Сонячна машина».
 Із листа Михайла Коцюбинського до Володимира Винниченка: «Ви маєте найкращого читача, якого можна мати, — молодь!Кого у нас читають?Винниченка. Про кого скрізь ідуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Про Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка...». 

  Володимир Винниченко — ще й талановитий художник. Його 74 оригінальні малярські роботи та 4 альбоми з малюнками аквареллю, вуглиною нещодавно повернулися в Україну. 
 Варто зазначити, що над розвитком власної філософської теоріїонкордизм — це його філософсько-етичне вчення, теорія щастя, яка стосувалася аспектів самовдосконалення людини, моральних принципів стосунків між людьми) Винниченко працював не менш натхненно, ніж над картинами(25 років). Як і малювання, створення власного «рецепту щастя» займало значну частину його часу після того, як він оселився в Мужені.

  Ідея конкордизму — це результат тривалих роздумів, досліджень і вивчень різних релігій, які є на нашій планеті, тих моральних принципів і засад, які формували людство протягом багатьох віків. До цієї ідеї Винниченко прийшов, намагаючись дати людству рецепт удосконалення людини та життя, формування «морального» світу. Декому це здається наївним і нереальним. Безперечно, важко повірити в те, що цю ідею можна було б реалізувати. Для цього потрібна воля всього людства. Але конкордизм як ціла система поглядів, уявлень Володимира Винниченка щодо буття людини й майбутнього людства — надзвичайно цікава. Рано чи пізно людству доведеться поглянути на те, як воно живе, які стосунки існують між людьми, як людина ставиться до природи,  до себе і чи перебуває  в гармонії зі собою та  світом.  З цією метою він  упродовж багатьох років так натхненно створював працю «Конкордизм». А сьогодні саме час до неї повертатися...

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...