понеділок, 18 січня 2016 р.

Традиції святкування Богоявлення

    Чудодійна сила освяченої води
 Від найдавніших часів церква вважає освячену йорданську воду за велику святість та приписує їй чудодійну силу для душі й тіла. Святий Іван Золотоустий у проповіді на свято Богоявлення казав: "У це свято всі, зачерпнувши води, приносять її додому і зберігають увесь рік... І діється дивне явище: та вода у своїй істоті не псується від довготи часу, але зачерпнута сьогодні, вона через цілий рік, а часто і два-три роки зостається незіпсована і свіжа". Грецька церква для йорданської води має назву велика "агіязма", тобто велика святість.
   Колись давно у церкві був звичай давати пити йорданську воду тим, кого через якусь провину не допущено до святого причастя. Наш народ ставився до йорданської води з такою великою побожністю, що аж до її освячення зберігав строгий піст і приймав її натще, наче причащаючись.Зараз усі вірні кроплять йорданською водою всі свої будинки й ціле обійстя, щоб відігнати від свого господарства всяку нечисту силу. Також радо вітають у своїх домівках священика, який щорічно благословить і освячує їх і їхні доми йорданською водою.
Віру нашої Східної Церкви в силу і благословення йорданської води найкраще віддзеркалює зміст молитов та обрядів великого Водосвяття. У тих молитвах багато разів прикликаємо Святого Духа, щоб Він зійшов, очистив і освятив воду та надав їй лікувальної сили з користю для душі й тіла. Велика єктенія під час освячення води має аж 26 прохань, де є такі слова: "Щоб освятилися води ці силою, діянням і зішестям Святого Духа"; "Щоб на води ці сходило очищальне діяння Святої Тройці"; "Щоб була їм дарована бла­годать ізбавлення, благословення Йорданове, силою, діянням і зішестям Святого Духа"; "Щоб вода ця стала даром освячення, ізбавленням від гріхів, на зцілення душі і тіла та на всяку особливу користь"; "Щоб була вона на очищення душ і тілес усім, що з вірою черпають і причащаються нею".
 На свято Водохреща популярними стали масові купання в крижаній воді. Спочатку воду освячують, і тільки тоді до ополонок входять віряни, які наважилися у морозний день зануритися у воду.  За звичаєм, потрібно тричі пірнути зі словами: "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...