неділю, 19 квітня 2015 р.

"Розстріляне відродження": презентація проекту


   26 квітня 2015 року видавництво "Основа" презентує збірку найкращих творів українських письменників літератури "Розстріляного відродження"(Євгена Плужника, Миколи Зерова,  Григорія Косинки, Миколи Хвильового, Остапа Вишні та інших). А також готується спеціальний проект, у якому читачам представлять раніше засекречені документи КДБ(листи, доноси, вердикти).

«Ми отримали дозвіл на роботу з повними досьє майже на усіх письменників "Розстріляного відродження", – розповіла видавець «Основи» Дана Павличко. – КДБ не тільки стежило за кожним кроком неугодних владі літераторів, вони знали усе: від розмов на кухні, які спецслужбам «зливали» псевдодрузі авторів, до того, хто вважає голодомор геноцидом, хто рівняється на Америку, а хто говорить, що перенос столиці з Харкова до Києва є аферою на користь Москви. Найбільше агенти раділи, коли творчі особистості не витримували утисків і починали пиячити. Письменник, який ставав алкоголіком, більше не представляв для  "совєтів" ніякої загрози. Ці трагічні матеріали будуть продемонстровані широкому загалу вперше, і я сподіваюсь, що вони остаточно переконають тих, хто ще сумнівається, що Радянський Союз – одне з найбільших лих, які зазнав світ».




4 коментарі:

  1. Дуже цікавий і актуальний проект. Мені здається, що таку роботу вже давно слід було виконати, щоб якнайшвидше остаточно розвінчати міфічний СРСР. Адже навіть покоління, яке жило в той період, тепер чомусь пам'ятає дешеву "докторську" ковбасу і оплакує таку "непоправну" втрату і геть не пригадує страшні репресії... Прикро!!! На сході України, можливо, зараз була б інша ситуація. якби СРСР не винищив корінне населення спочатку в 1917р, а пізніше голодомор 32-33 рр. А скільки репресовано людей, а скільки інтелігенції загублено на Соловках... Треба, щоб люди добре знали свою історію, зокрема репресії, то не волали б за 100 гривень : "Путін, памагі". Вибачте, Іванно, може я надто розійшлася, але ця тема "Розстріляного відродження" для мене болюча. Коли я читала "Сад Гетсиманський" І.Багряного. сльози самі котилися з очей.
    А вам велике спасибі, що інформуєте нас про такі важливі події. Чесно кажучи, цю інформацію почерпнула вперше на сторінках "Палітри". Успіхів вам!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Доба, що ліквідує інтелект, найвищий розквіт канібалізму",- так назвав Юрій Клен більшовицьке лихоліття. Моторошну мандрівку пеклом здійснювали і Лесь Курбас, і М. Зеров, і М. Драй-Хмара, і М. Ворний, і...і...і...Тому цей проект - це воскресіння із забуття творів національного культурного відродження, відновлення їхнього страдницького шляху і показ справжньої суті людиноненависницького комуністичного режиму.
      Дякую, Наталю, що відгукнулись коментарем та не залишились осторонь цієї теми, надзвичайно болючої для кожного українця.

      Видалити
  2. У 30-х роках ХХ століття знищено генофонд нації: третину селянства та три чверті свідомої української інтелігенції . Письменників тільки не менше тисячі. Ті, що залишилися, деморалізовані, змушені були писати не про те, що бачили і що підказувало серце, розум,сумління, а про те, що можна було. А можна було в художній формі прославляти тих, хто нищив нас, українців. Це називалося «соцреалізмом». Була знищена література «вільного духа», а на літературі «рабської душі» виховувалися цілі покоління.
    І зараз ми блукаємо, не можемо знайти шлях істинний, бо геніїв українських знищували ще з колиски. Ми – нація, і це довели революції ХХІ століття, але нація «без голови». Ті, що беруться керувати державою, - дегенерати, які «виховані» нелюдською комуністичною системою, які не знають мови, історії і не хочуть знати. Але й для них «настане суд, заговорять І Дніпро, і гори!» Останні події трагічні доводять, що в нас уже народжуються ті, хто здатний буде в найближчому майбутньому вивести нас на шлях істинний.
    «Ми є. Були. І будем ми. Й Вітчизна наша з нами».
    Трагiчна доля поколiння 20-30-х рокiв демонструє нам всю силу українського духу, його творчий потенцiал, необхiднiсть свого шляху й незалежностi вiд впливу iнших культур.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, «Розстріляне відродження» - цікавий(хоч дуже трагічний) мистецький феномен, який неабияк важливий своїми здобутками і наслідками для сучасної української культури, адже наявність подібних сторінок історії показують велич і неповторність, а головне - силу нашої нації та "необхідність свого шляху", яким ми і зараз гордо простуємо навіть попри нездоланні перешкоди...

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...