середу, 18 березня 2015 р.

Я дерево, я сніг, я все, що я люблю...

  Є скарби, допоки їх шукають.
 Перестануть - от тоді вже все... 
                               Ліна Костенко

 Щира й безкомпромісна, вона  у свої 85 років захоплює читачів вольовим характером. У молодості категорично відмовлялася друкувати нову збірку, якщо її просили забрати хоча б один вірш. І так само впевнено давала ляпас директору філармонії, коли той заборонив співакам виконувати її твори. Не сприймає вона і хвалебних од від влади. Коли Віктор Ющенко хотів вручити їй орден Героя України, відмовилася, мотивуючи, що "політичної біжутерії не носить". За таку позицію Ліну Костенко й люблять.
   Її характер гартувався змалечку. Батька, як ворога народу, вислали у сталінські табори, потім 11-річна дівчина пережила страхіття Другої світової війни.
  Після завершення інституту здавалося, що літературна кар’єра стрімко злетить, однак уже після виходу двох збірок їй раптово почнуть "ставити палиці в колеса". Радянська влада одразу помітить упевнену інтонацію та вольовий тон. Цього допустити не могли.Її критикували за формалістичні викрутаси зі словом, викликали на виховні бесіди, а вона й далі не поступалась. Більше того, коли радянські війська ввійшли тоді ще в Чехословаччину, єдина зі Спілки письменників виступила із засудженням. За таку витівку поетесу не арештували, але про видання своїх творів треба було забути на довгих 16 років.
  На роботу неможливо було влаштуватись, гонорарів не отримувала, а на руках двоє дітей. Справжній переполох наробив і роман у віршах "Маруся Чурай". Твір редагуватимуть аж 6 років, та навіть у м'якій палітурці й на газетному папері він став раритетом. Коли ж вийшов у подарунковому виданні, за романом у книгарнях стояла черга.
 Ліна Костенко протягом 20 років їздила в Чорнобильську зону. Час від часу привозила тамтешнім людям ліки, знала місцевих поіменно. Зараз поетеса продовжує працювати з архівами батальйону, який займався захороненням відходів. Обіцяє написати книжку про трагедію.
  Вона не любить юрб і телекамер, у слухавці найчастіше чути голос автовідповідача. І доки українські письменники намагаються висунути її на Нобелівську премію, Ліна Костенко наполегливо береже від усіх свою незалежність.
   Любі мої читачі, у переддень 85-ліття геніальної поетеси сучасності Ліни Костенко пориньмо у світ  її художнього слова та спробуймо відшукати скарби, без яких не може існувати людство. Дізнаймося, хто творить сьогоднішню історію, у чому сенс людського буття, що таке етичні та естетичні цінності, щоб через багато літ наші нащадки змогли розпізнати на полотні світової культури неопалиму купину – незнищенну квітку, яку витворила своєю мужністю і вилеліяла любов’ю неперевершена майстриня, котра написала:
                                            Я дерево, я сніг, я все, що я люблю.
                                            І, може, це і є моя найвища сутність.
    Цінуймо кожну мить життя, бо вона є неповторною. Навчімося любити все навкруги: «травинку і тваринку, і сонце завтрашнього дня, вечірню в попелі жаринку, шляхетну інохідь коня…», будьмо вдячними Богу за  ще один прожитий день.

4 коментарі:

  1. У Ваш день народження Ліни Василівни так хочеться їй подякувати за зворушливу поезію, за талант, за вивірене слово, за той живий ключ, що б'є із самого серця, за натхнення, яке дарує Його Величність - Слово!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Поезія Л.Костенко – це намагання осягнути вічність і безконечність, це прагнення серця вмістити любов і ненависть, ніжність і мужність. Л.Костенко – жінка, і саме це надає особливої сили її віршам, бо коли над цими питаннями( про Всесвіт, про вічність, про сенс життя) міркують чоловіки, то все виходить дуже мудро, логічно. Але коли про всі ці речі починає міркувати людина, якій дано чоловічий розум і жіноче серце, а до того ще й нестримний темперамент, тоді виходить СПРАВЖНЯ ПОЕЗІЯ ! Воістину геніальне та величне СЛОВО...СЛОВО ЛІНИ КОСТЕНКО!
      Дякую, п.Маріє, що поділились своїми думками.

      Видалити
  2. Ліна Костенко - неперевершена поетеса. Так у літературі ніхто не вміє словами, "що вже були чиїмись", висловитись влучно, неповторно про свої найпотаємніші почуття, про сенс життя, про вічні проблеми українців і всього людства. Кожна поезія (!!!) поетеси - це філігранно відшліфований діамант. Її творчість і мене надихає "щось" писати. Одного разу, прочитавши за раз кілька десятків поезій Ліни Костенко, написав під їх впливом вірш:
    З ПРИРОДОЮ НА САМОТІ
    Біжу у ліс, у храм Природи-Матері,
    Манить мене безлюдна глухомань.
    Втомилось серце рухатись в фарватері
    Людських страждань і марних сподівань.

    А тут і мир, і райська насолода,
    Симфонія – гармонія краси.
    Без моди тут пречисто-світла врода,
    Без мікрофонів - чисті голоси.

    Ажурне небо, і дуби столітні,
    І спів пташок у тиші віковій,
    І заблукалий вітер в верховітті
    Нірвану творять у душі моїй.

    Думки стають безхмарні і прозорі,
    І мрії оживають золоті …
    І так завжди: як серце зранить змора,
    Спілкуюсь з лісом я на самоті .
    Дякую, Іванко, за статтю, за пісню. Після прочитаного, прослуханого хочеться закохатися в усе прекрасне, неповторне в цьому світі. "Я ВСЕ, ЩО Я ЛЮБЛЮ" - влучніше і глибше сказати про свої почуття не можна...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Кожен митець має свій неповторний голос, своє особливе бачення світу.
      Л. Костенко - перлина сучасної української літератури. Вона вміє зачепити, змусити думати, мріяти й діяти...Її твори не лише цікаві, влучні. Вони - геніальні!!!
      Надзвичайно глибока, зворушлива та актуальна і Ваша поезія, п.Ігорю. Хто б там що не говорив, але треба мати талант ділитися з усіма своїм щастям буття, треба вміти бачити у звичайних речах неповторне. А у Вас це виходить душевно, проникливо, щиро. І щоразу у Ваших віршах ловиш інші тони та відтінки, інші барви.Хочеться ще трішки побути "на самоті не лише з природою", а на самоті з кожним словом. Наскільки все тут чисте, світле, красиве!!!
      Дякую за "чудовий відпочинок"(насолоду словом) у самому центрі зеленого океану!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...