пʼятницю, 6 березня 2015 р.

Мистецтво вічне...

     Мистецтво ревниве: воно вимагає, щоб людина віддавалася    йому повністю.
                                                         Мікеланджело

    Головним героєм сьогоднішньої публікації є  геніальний митець, художник, поет, скульптор, архітектор епохи Відродження, молодший сучасник Леонардо да Вінчі – Мікеланджело Буонарроті (1475-1564). Сьогодні, 6 березня, відзначають 540 років  із дня його народження.
Хочу, дорогі мої читачі,  познайомити Вас із найбільш відомими  роботами талановитого митця. Будь ласка,

вслухайтеся в невимовне, зумійте побачити невидиме, упіймайте думку митця  і, як казав К.Станіславський, "умійте любити мистецтво в собі, а не себе в мистецтві". Отож, насолоджуйтесь прекрасним! 
      Ось  одна видатна скульптура митця, на ній зображена Божа Марія, яка тримає на руках знятого з хреста мертвого Ісуса. Скульптура називається “Оплакування Христа”. Копії цієї роботи можна знайти у багатьох католицьких церквах Західної Європи.


Це скульптурне зображення великого єврейського пророка Мойсея.
Цікаво, що на скульптурі пророк зображений із ріжками. Так його відтворив Мікеланджело через дещо неправильний переклад саме кількох рядків Старого Завіту. Там, де мова йшла про Мойсея, в оригінальному тексті Тори на івриті було сказано, “що євреям було важко дивитись на обличчя Мойсея, бо воно світилось променями”, однак слово “промені” на івриті має кілька значень, одне з яких якраз ріг. Це під впливом споглядання в Італії цієї скульптури І.Франко створив геніальну поему "Мойсей".
Усі скульптури Мікеланджело були зроблені з мармуру. За легендою, якось один чоловік спитав митця:
- Як вам вдається робити такі чудові скульптури з цих шматків мармуру?
– О, дуже просто! – відповів митець і додав: -Я лише беру шматок мармуру і відсікаю з нього все зайве.
  Окрім скульптур, Мікеланджело прославився ще й як архітектор, це саме він спроектував прекрасний собор святого Петра у Римі.
Але найбільшу заслугу та славу  йому приніс знаменитий розпис стелі Сікстинської капели у Ватикані. У 1508 році Мікеланджело був запрошений Папою Римським Юлієм ІІ до Риму, де Папа доручив митцю розмалювати стелю славетної Сікстинської капели. Сама Сікстинська капела була побудована у 1481 році архітектором Джордже де Дольче на замовлення Папи Римського Сікста ІV (звідси і назва “Сікстинська”) та є однією з найвідоміших архітектурних пам’яток епохи Ренесансу.
Стеля Сікстинської капели – велике мистецьке творіння Мікеланджело, є плодом його безперервної та важкої праці, яка тривала протягом чотирьох років ( 1508 - 1512 ). Сам розпис стелі, яким займався майстер, був справжнісіньким героїчним вчинком, адже Мікеланджело доводилось його робити у дуже важких умовах, при поганому освітленні, лежачи на спині, на спеціальному помості. Площа стелі Сікстинської капели складає біля 600 квадратних метрів, на яких було намальовано близько 300 фігур. Розписом Мікеланджело займався один, без допомоги, а замовник роботи – Папа Римський Юлій ІІ виявився дуже нетерплячим та постійно турбував майстра, бажаючи бачити, як іде робота. Кажуть, навіть якось розгніваний художник скинув зі свого помосту дошки на Папу, що дошкуляв йому своїми зауваженнями .
     Сподіваюсь, що Мікеланджело не залишив Вас байдужими. Адже світ його мистецтва(та, зрештою, не тільки його) несе людям культуру і вихованість, робить усіх більш духовними та доброзичливими!





6 коментарів:

  1. Вкотре переконуюсь, що не оміліє джерело вашої творчості, Іванно. Кожен раз заходжу на ваш блог із тремтливим очікуванням дива - і ви не розчаровуєте. Новий день - нова інформація - цікава, захоплююча, іноді інтригуюча, але завжди така, що западає в душу, хвилює, заставляє задуматись З першого погляду ви справляєте враження творчої, ерудованої особистості. При подальшому спілкуванні лише зміцнюєте свій авторитет. Додам лише одне - щиро радію нашому знайомству, ні, навіть горджуся, що знайома із такою обдарованою вчителькою, яка своїм прикладом заставляє і інших рухатись вперед. Успіхів вам:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, Вчителю, вже істина ця сива,
      Хай все в книжках - хіба ж в книжках усе?!
      Бо неповторність людська, як росина,
      Всеможне сонце в крихточці несе.
      І. Драч
      Мистецтво... А вчительство - це і є мистецтво. І воно має приносити не лише задоволення, але ще й бути корисним. Для учнів, друзів, знайомих чи навіть звичайних перехожих...Так хочеться взяти у свої долоні промінь світла і спрямувати в темряву, усмішку подарувати тому, хто її потребує, доброту - тому, хто не вміє віддавати, віру - хто її не має. А ще взяти ЛЮБОВ і нести всьому світові...А силу, радість життя, надію на те, що я буду комусь корисна, дає якраз мені щоденне спілкування та "зустріч з ЛЮДИНОЮ"!!!
      Висловлюю Вам, Наталіє, щирі слова подяки за коментарі. Правда, Ви мене уже так розхвалили, що скоро крила виростуть(жартую).Насправді, радію не менше, що доля дала шанс зустрітися, бо, спілкуючись із цікавою, мудрою та сонячною людиною, збагачуюся сама. Так що велике спасибі Вам.

      Видалити
    2. Останні роки життя Мікеланджело були не дуже солодкими, для Італії настали інші часи, які супроводжувались тиском католицької церкви на гуманістичну культуру епохи Ренесансу, якій все життя був відданий Мікеланджело. Творіння Мікеланджело почали викликати різку критику в церковному оточенні. Папа римський Павло четвертий Карафа, який прийшов на зміну Павлу третьому, взагалі вважав творіння Мікеланджело непристойними, оскільки в них було багато оголених фігур. Він навіть почав вимагати, щоб той затер деякі фігури. На що обурений художник сміливо відповів: “Скажіть папі, щоб спершу світ привів до ладу, а тоді я і картини виправлю”. Узагалі в Мікеланджело був дуже сміливий та прямолінійний характер. Останні роки свого життя Мікеланджело зовсім не займався живописом та скульптурою, а лише поезією та архітектурою. В архітектурі його проекти стали початками архітектурного стилю бароко.
      Дякую, Іванко. за допис. Бачу, що відвідувачів і дописувачів у Тебе більшає.Особливо активною є Наталія, яка так високо оцінила мою "творчість"! Я радий! Радію за Тебе! Бажаю Тобі і Твоїм друзям натхнення, оптимізму і весняного настрою.

      Видалити
    3. Мистецтво СЛОВА...Неосяжне та таємниче джерело краси та натхнення... Володіння цим мистецтвом усіх нас єднає. І це прекрасно!!!

      Видалити
  2. Життя коротке - мистецтво вічне!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мистецтво – це життя. Бо кожного нового дня треба навчатись мистецтву співчувати та пробачати, допомагати та не просити нічого у відповідь, дарувати тепло свого серця навіть своїм "милим, коханим ворогам". Ось це і є справжнє МИСТЕЦТВО ЖИТТЯ!
      Дякую, шановний добродію, за коментар.

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...